logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Jak je to s fresh džusy a prospěšností ovoce v různých formách?
Úvodní obrázek

Ovoce je bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Najdeme v něm také sacharidy, přesněji řečeno fruktózu (ovocný cukr), což mnoho lidí odrazuje, jelikož se jedná o jednoduchý cukr. Ovšem to není důvod, proč se zcela vyhýbat konzumaci ovoce.

Pokud si denně dopřejete přibližně 200–250 g ovoce v syrovém stavu, pak se opravdu nic špatného vašemu tělu nestane. Právě naopak – můžete přijmout téměř třetinu denní potřeby vlákniny, pokrýt potřebu vitaminů, především vitaminu C, který je skvělý na posílení imunity, a dopřejete organismu další minerální látky.

Trendem jsou tzv. fresh džusy, tedy vymačkané a následně promixované šťávy z různých druhů ovoce a zeleniny. Člověk by řekl, jak dělá hrozně dobrou službu svému tělu, když vypije v 0,5 litru tolik kusů ovoce, ale to není zcela dobré. Mixováním se naruší téměř všechna vláknina v ovoci i zelenině, čímž vzroste energetická hodnota fresh džusu a také glykemický index. Zjednodušeně řečeno, glykemický index udává schopnost určité potraviny zvýšit hladinu cukru v krvi. Je-li index nízký (pod 55), pak taková potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi pomaleji. Pokud je index vysoký (nad 70), pak zvyšuje hladinu velice rychle. Proto by lidé měli raději volit potraviny s nižším glykemickým indexem, což platí také pro lidi léčící se s diabetem 2. typu. Z tohoto důvodu se nedoporučuje konzumace ovoce ve formě fresh džusů. Jedná se o kalorickou a sacharidovou bombu, kterou tělo rozhodně pravidelně nepotřebuje.

Jak je to s prospěšností fresh džusů?

Co se týče sušeného a lyofilizovaného (prudce zmraženého) ovoce, je nutné podotknout, že se jedná o sladší verzi ovoce, a proto by opět nemělo být v této formě denně / pravidelně zařazováno. Samozřejmě si ho ale dopřejte jednou za čas.

Stručně řečeno, zařazujte ideálně denně ovoce do svého jídelníčku, ale dbejte na formu, v jaké ho konzumujete.

Nechte si poradit od našeho nutričního terapeuta.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Cukrfree
starstarstarstarstar

Byli jsme zde na kontrole kyčlí novorozence. Termín jsme dostali hned ten samý den, kdy jsem zavolala. Do ordinace jsme šli přesně na čas. Pan doktor byl moc milý a pečlivý. Děkujeme!

photo
Darek Filip
starstarstarstarstar

Úžasná recepční, Profesionální přístup, krátké objednání, žádné čekání, MUDr Beňo - super zákrok-super komunikace…jsem naprosto spokojen.

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.