logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Mýty spojené s konzumací mléka a mléčných výrobků
Úvodní obrázek

Už mnoho let se pojí s konzumací mléka a mléčných výrobků různé mýty, které se nedaří laické společnosti vyvrátit. Pojďme si tedy říct, jaké mýty to jsou, a kde je vlastně pravda.

„Mléko a mléčné výrobky zahleňují.“ je věta, kterou slyšel snad každý. Tento mýtus se rozšířil po vydané studii o astmatu jednoho lékaře ze 12. století, ve které tvrdil, že mléko zvyšuje produkci hlenu. Dnes již ovšem existují nové studie z 21. století, které toto tvrzení zcela vylučují.
U některých lidí se může spíše jednat o subjektivní pocit zahlenění právě díky uvěření v tento mýtus. Pokud si nalijete skleničku mléka a vypijete ji, uvidíte, že sklenice je pokryta bílým filmem (tenkou vrstvou). Když ale počkáte pár minut, film zcela zmizí, jelikož zbytek mléka steče na dno sklenice. Stejným způsobem to funguje i v jícnu, který je po konzumaci krátce pokryt tímto filmem, ale po chvíli vše steče do žaludku. Nejedná se však o hlen.

Mýty spojené s konzumací mléka a mléčných výrobků

Dalším mýtem je tvrzení „Konzumace mléka a mléčných výrobků způsobuje osteoporózu.“. Osteoporóza je zjednodušeně řečeno řídnutí kostí, při kterém hrozí vyšší riziko zlomenin.
K osteoporóze dochází při nedostatečném příjmu vápníku a vitaminu D, ale záleží také na pohlaví a věku jedince. Zastánci tohoto nepravdivého tvrzení říkají, že právě mléko může za odvápňování kostí, respektive úbytek vápníku v kostech. To ale není vůbec pravda, právě naopak. Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku a skvěle se z nich v těle vstřebává vápník do kostí.

Určitě existují i další mýty spojené s konzumací mléčných výrobků, pravda je ovšem taková, že se jedná o jedinečný zdroj prospěšných látek pro naše tělo. Pokud tedy netrpíte laktózovou intolerancí či nemáte alergii na bílkovinu kravského mléka, pak můžete konzumovat mléko a mléčné výrobky denně.

Vždy doporučujeme konzultaci ohledně mléčných výrobků u našeho nutričního terapeuta.

 

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Jaroslav Rejmont
starstarstarstarstar

Jsem s klinikou naprosto spokojen. Pěkné, čisté prostředí, dobrá organizace a hlavně, to co nedokázali vyřešit předchozí tři doktoři, to mi zde paní doktorka vyřešila při první návštěvě. Oceňuji profesionalitu doktorky--Urologie. Tisíceré díky !!!!

photo
Dada Vcelak
starstarstarstarstar
Nase deti maji zaplacene clenstvi jiz druhy rok a nelitujeme,urcite budeme pokracovat. Mame srovnani s dalsimi velkymi konkurenty v Praze, co nabizeji stejne sluzby, ale pristup a ochota vyjit nam vstric a treba jen poradit po telefonu neni problem. Prirovnanim jako kdyz mate luxusni auto a nejezdi dobre,tak budete spokojeni s mene luxusnim, ale se skvelymi jizdnimi vlastnostmi...tady dostanete oboji, zadne kompromisy. Krasna klinika, mily a vstricny personal, profesionalni vysetreni, parkovani primo u kliniky a kdyz je treba neco z lekarny, je hned za rohem. Doporucujeme!
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.