logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Správný pitný režim
Úvodní obrázek

V těchto horkých letních dnech je dodržování pitného režimu nesmírně důležité. Dostatečná hydratace odvrátí u člověka únavu, bolesti hlavy, pocity nevolnosti, omdlívání z horka, úpal či celkové přehřátí a selhání organismu. Nemluvě o tom, že častá dehydratace (snížený příjem tekutin) přispívá ke vzniku zácpy nebo ledvinových kamenů.

Co se týče množství přijatých tekutin, každý udává jiné množství. Pro zdravého dospělého jedince by obecně mělo stačit 30–40 ml/kg za den. Například 70kilový člověk v zimních měsících by měl za den vypít cca 2,1 l a v letních měsících 2,8 l. Všeobecně lze ale říci, že denní příjem tekutin kolem 2,5–3 l je optimální.

 

 

Důležitá je také volba tekutin, které za den vypijete. Nejlepší volbou je normální čistá voda z kohoutku. Pokud však nejste příznivci čisté vody, můžete si ji ochutit plátky citronu, pomeranče, okurky nebo snítkou máty. Minerální vody jsou skvělé pro doplnění minerálů, ale denní konzumace by neměla přesahovat 0,5 l. Ostatní slazené a sycené nápoje nejsou nutné pro dodržování pitného režimu. Nejenže je ve slazených nápojích velký obsah jednoduchých cukrů, ale ani velké množství oxidu uhličitého (CO2), kterými jsou tyto nápoje syceny, není pro organismus nejlepší.

Nezapomínejte ani na své děti nebo starší rodiče, prarodiče. U nich se nedostavuje tak rychle pocit žízně a hrozí u nich častěji dehydratace organismu.

Zkuste si tedy s sebou nosit láhev čisté vody nebo mějte na stole sklenici s vodou a pijte!

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Lenka Mariankova
starstarstarstarstar

Doporučuji

photo
Martina Stenzlová
starstarstarstarstar
Skvělý přístup a personál, roční balíček plus se opravdu vyplatí, zahrnuta veškerá péče.
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.