logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
ÚPAL a ÚŽEH – jaký je v nich rozdíl, příznaky a jaká je první pomoc?
Úvodní obrázek

Úpal a úžeh se často pletou, jejich příznaky jsou podobné a často se mohou prolínat. Níže se dozvíte jaký je mezi nimi rozdíl, jak jím předcházet případně jaký je postup léčby.

ÚPAL – není k němu třeba přímé slunce, stačí velké horko a v kombinaci s nedostatkem tekutin dochází k přehřátí organismu. Tělo není schopno vyprodukovat tolik potu, aby se ochladilo, a selhává termoregulace.

PŘÍZNAKY ÚPALU – nevolnosti, pocity na zvracení, bolest hlavy, zvýšená teplota, malátnost a celková únava. V extrémním případě může teplota postiženého překračovat 40 °C a může ztrácet vědomí, v takovém případě na nic nečekejte a okamžitě převezte postiženého k lékaři.

LÉČBA ÚPALU – přesunout postiženého do stínu nebo klimatizovaného prostoru a začít s ochlazováním. Mokrý ručník na čelo a obličej, pokud je možnost studená sprcha případně ponořit nohy do studené vody. Důležité je doplnit tekutiny, ideální jsou iontové nápoje nebo minerální vody.

Úpal a úžeh příznaky

ÚŽEH – přichází po delším pobytu na slunci, bez pokrývky hlavy.

PŘÍZNAKY ÚŽEHU - jsou velmi podobné příznaků jaké doprovází úpal, jen s tím rozdílem, že přicházejí později, většinou k večeru nebo v noci. Úžeh bývá často doprovázen spálenou kůží od slunce.

LÉČBA ÚŽEHU – postup je stejný jako při úpalu, důležité je také ošetřit popálenou kůži od slunce pomocí přípravků obsahujících panthenol, který kůži zklidní a napomáhá rychlejší regeneraci.

Chraňte se před sluncem pokrývkou hlavy, používejte kvalitní krémy s vysokým ochranným faktorem a nezapomínejte doplňovat tekutiny. Při delší jízdě autem myslete na lahev s vodou, aby vás nezaskočilo horko, pokud uvíznete někde v koloně. Vyvarujte se delšímu pobytu na přímém slunci a v přehřátých prostorech.                                      

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Petr Koubský
starstarstarstarstar

Po několika měsících od registrace jsem naprosto spokojen. Výtečná praktická lékařka i specializované služby, termínově pružní, příjemná recepce. Lidský přístup. Tahle si představuju lékařskou péči! Skvěle vynaložené peníze. Mimochodem, včas rozpoznali, že to na obličeji, o čem jsem si myslel, že je znamínko, není tak docela znamínko, a odeslali mě na životně důležitou operaci. Díky.

Petr Koubský je český publicista, analytik informačních a komunikačních médií a pedagog. Od roku 2018 působí jako redaktor pro vědu a technologie Deníku N. Napsal a přeložil několik knih o IT, učí na VŠE a FF UK. Pracoval postupně jako programátor, pak v Softwarových novinách, byl šéfredaktorem časopisu Inside a ředitelem iCollege.

photo
Vilma Vaitieke
starstarstarstarstar

Po letech extrémně špatných zkušeností s lékaři pro děti v Praze - tato klinika a naše nová lékařka paní MUDr. Agnieszka Podstolská je prostě ráj. Velmi profesionální a milý přístup, rychlá obsluha, dobrá komunikace v cz nebo angličtině (!), ochota pomoci, která se jinde těžko hledá. Velmi čisté a příjemné prostředí ve srovnání s místy „zdarma“ jinde, kde najdete smradlavé přeplněné malé čekárny s hrubým personálem, zejména sestřičkami ze staré školy, které vás nenávidí za to, že jste cizinci. Děkujeme všem, že jste tu pro nás pokaždé, když je to potřeba!

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.