logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Zeleniny není nikdy dost aneb k čemu je nám tolik prospěšná?
Úvodní obrázek

Když se řekne zelenina, mnoho lidí si vzpomene na svá dětská léta, kdy jim rodiče nutili brokolici, květák, kapustu a jiné, avšak oni odolávali, a ani nyní v dospělosti si zeleninu téměř vůbec nedopřávají. Je to ale velká škoda. Zelenina nemá takovou energetickou hodnotu jako například některé druhy ovoce, maso či mléčné výrobky, a proto je skvělým pomocníkem při udržování tělesné hmotnosti nebo mírné redukci, kdy člověk nechce přijímat velké množství energie, ale potřebuje být sytý.

Zelenina možná není nejbohatším zdrojem bílkovin, tuků a sacharidů, zato v ní najdeme velké množství vitaminů (A, skupiny B, C, E, K), minerálních látek (draslík, hořčík) a především vlákniny. Právě tyto prospěšné látky jsou pro tělo nezbytné, aby mohlo správně fungovat v dlouhodobém horizontu. Navíc nás ochraňují před vznikem různých nemocí.

Zelenina

Vláknina jako taková ovlivňuje hladinu cukru v krvi, respektive hladina cukru nevzroste tak rychle jako po potravině chudé na vlákninu, a může příznivě ovlivňovat také hladinu cholesterolu v krvi. Pokud sníme jídlo bohaté na vlákninu, prodlouží se čas trávení v žaludku, cítíme se déle sytí a nemáme tak tendenci hodinu po obědě sníst nějakou sladkost. Dostatečný příjem vlákniny, to je přibližně 30 g za den, má preventivní účinky před vznikem zácpy a také před rozvojem karcinomu tlustého střeva, což je bohužel jeden z nejčastějších druhů nádorů, který se vyskytuje u nás v ČR. V podstatě je vláknina takový kartáč, který nám čistí střeva od zbytků potravy a ty poté z těla vyloučíme stolicí.

Různé zdroje uvádí denní příjem zeleniny minimálně 300 g, ale může to být klidně 500 i 600 g, pokud je toho člověk schopen. Důležité je samozřejmě dodržovat i pitný režim, aby množství přijaté vlákniny mohlo správně plnit svůj účel.

Jezte proto denně zeleninu v různých formách a druzích, kterou si můžete zařadit ke každému jídlu. Vaše tělo vám bude do budoucna vděčné.

Nechte si poradit od našeho nutričního terapeuta.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Darek Filip
starstarstarstarstar

Úžasná recepční, Profesionální přístup, krátké objednání, žádné čekání, MUDr Beňo - super zákrok-super komunikace…jsem naprosto spokojen.

photo
Aleš Háma
starstarstarstarstar
ATODA Medical je pro mne ostrov péče v servisu o mé tělo. Lidský přístup, komfort a flexibilita to jsou důvody proč, když mé tělo něco potřebuje, jdu právě sem.
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.