logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Bakerova cysta
Úvodní obrázek

Bakerova pseudocysta (nebo jen cysta) je měkký útvar, který se nachází v podkolenní jamce (pod kolenem). Je naplněný synoviální tekutinou, která je běžnou součástí kolenního kloubu. Cysta může být malá a nezpůsobovat žádné příznaky, ale může také růst a způsobovat bolest, otok a omezení pohybu kolene.

Příčina vzniku Bakerovy pseudocysty není zcela známa, ale předpokládá se, že je způsobena poruchou spojení mezi kolenním kloubem a popliteální burzou. Tato spojení mohou být poškozena zraněním, zánětem nebo chronickým přetěžováním kolene.

Příznaky Bakerovy pseudocysty mohou být následující:

  • Bolest v podkolenní jamce.
  • Otok v podkolenní jamce.
  • Omezení pohybu kolene.
  • Pocit tlaku pod kolenem.
  • Bolest v lýtku.

Diagnostika Bakerovy pseudocysty se provádí na základě klinického vyšetření a zobrazovacích metod, jako je ultrazvuk, magnetická rezonance nebo rentgen. Ultrazvuk je nejčastěji používanou metodou pro diagnostiku Bakerovy pseudocysty.

Léčba Bakerovy pseudocysty

Závisí na její velikosti a příznacích. Malé cysty, které nezpůsobují žádné obtíže, nemusí vyžadovat žádnou léčbu. Větší cysty, které způsobují bolest nebo omezení pohybu, mohou být léčeny léky nebo chirurgicky.

Léky, které se používají k léčbě Bakerovy pseudocysty, jsou obvykle nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), jako je ibuprofen nebo naproxen. Tyto léky pomáhají snížit zánět a bolest. V některých případech může být nutné použít kortikosteroidy, které mají silnější protizánětlivý účinek.

Chirurgická léčba Bakerovy pseudocysty se provádí v případě, že léky nezabírají nebo pokud cysta způsobuje závažné obtíže. Operace obvykle spočívá v odsátí tekutiny z cysty. V některých případech může být nutné cystu zcela odstranit.

Odsávání tekutiny z Bakerovy pseudocysty je ambulantní zákrok, který se provádí v místním znecitlivění. Lékař provede malý řez v podkolenní jamce a pomocí jehly odsaje tekutinu z cysty. Zákrok obvykle trvá několik minut a pacient může jít domů hned po zákroku.

Pooperační péče po odsávání tekutiny z Bakerovy pseudocysty je obvykle jednoduchá. Pacient by měl nosit elastickou bandáž na koleno po dobu několika dní, aby se zabránilo vzniku otoků. Měl by také omezit fyzickou aktivitu po dobu několika týdnů.

Závěrem lze říci, že Bakerova cysta je běžný problém, který může být způsoben různými faktory. Pokud máte příznaky Bakerovy pseudocysty, je důležité navštívit našeho lékaře, aby vám stanovil diagnózu a navrhl vhodnou léčbu.

 

Fotografie: Bakerova pseudocysta. [www.cs.medlicker.com].

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Gabriela Nováková
starstarstarstarstar

Využila jsem služeb fyzioterapeuta pana Strakoše, který mi pomohl zbavit se kontrakcí v hlavě po mrtvici.

Můj bratr využil služeb dermatologa pana Bortlíka, který mu pomohl s chronickým ekzémem, který se přestal vyskytovat.

Oba specialisté jsou vysocí profesionálové s empatií k zákazníkům.

Někteří další zaměstnanci – které jsem měl možnost poznat – jsou milí a ochotní pomoci. Prostředí je navíc příjemné a vstřícné k zákazníkům. Děkujeme za tak skvělý zážitek!

photo
Cukrfree
starstarstarstarstar

Byli jsme zde na kontrole kyčlí novorozence. Termín jsme dostali hned ten samý den, kdy jsem zavolala. Do ordinace jsme šli přesně na čas. Pan doktor byl moc milý a pečlivý. Děkujeme!

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.