logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Počet nakažených jedinců syfilidou přibývá – nepodceňujte pravidelnou prevenci – STD test odhalí sexuálně přenosné choroby
Úvodní obrázek

Syfilis (syfilida, příjice, lues či Lues venerea) je specifické infekční onemocnění, které patří mezi nejznámější pohlavně přenosné choroby. Postihuje orgány včetně kůže, očí, oběhového systému, svalového a kosterního aparátu a centrálního nervového systému. Přenáší se zejména pohlavně a jeho původcem je bakterie Treponema pallidum.
 

Syfilis se přenáší několika způsoby

  • pohlavním stykem
  • přenos z matky na dítě
  • vzácný je přenos kontaminovanými předměty

     

Příznaky syfilis 

Příznaky onemocnění nejsou specifické. Onemocnění začíná zpravidla jedním nebo více nebolestivými vřídky (ulcus durum, tvrdý vřed), boláky (primární infekce), které se objeví kdekoliv na těle, zpravidla v místě vstupu bakterií do organismu např. v oblasti genitálii a konečníku. Ojediněle se však může objevit i na rtech, v krku nebo na mandlích. Bez nasazení vhodné léčby se nemoc posouvá do sekundárního stadia.

Sekundární fáze syfilis nastává cca za 6 týdnů až 6 měsíců po primární infekci. Pozdější příznaky jsou velmi variabilní, mohou se vyskytovat v podobě zarudnutí dlaní a chodidel, zduřením lymfatických uzlin, vyrážkou po těle, zvýšenou teplotou, váhovým úbytkem, bolestmi svalů a kloubů, angínou.

Terciární fáze syfilis nastává s odstupem 3-7 let po neléčené primární infekci. Komplikace se mohou objevit v podobě postižení kůže, kostí, vnitřních orgánů – srdce, jater, aorty, respiračního či centrálního nervového systému. Toto stadium, na rozdíl od primárního a sekundárního stadia, není infekční, ale může způsobit destrukci organismu.



Diagnostika syfilis

Syfilis můžeme diagnostikovat detekcí bakterií ze stěru ze vředu, zjištěním protilátek v krvi nebo laboratorním vyšetřením moči = STD test je vhodný pro všechny sexuálně aktivní osoby jako preventivní ochrana k předcházení rizikům, nebo při projevech sexuálně přenosných nemocí či jejich podezření. 

 

Léčba syfilis

V léčbě syfilis se používají zejména antibiotika. Je však potřeba léčit současně všechny sexuální partnery, s nimiž měl nemocný kontakt v průběhu posledních dvou let. Podstatné je si také uvědomit i po překonání infekce nevzniká trvalá imunita a člověk může onemocnět také opakovaně. 

Pokud jste měli nechráněný pohlavní styk a máte podezření na nakažení se pohlavně přenosnou chorobou objednejte se co nejdříve na dermato-venerologické oddělení, ke svému praktickému lékaři, gynekologovi nebo urologovi. Obrátit se můžete také na naše specialisty pomocí telefonního čísla nebo kontaktního formuláře.
 

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Antoine Borg
starstarstarstarstar

Vřele doporučuji ATODU jako lékařskou kliniku - personál je přátelský, zdvořilý a vysoce efektivní. Je skvělé, že se můžete spolehnout na skupinu profesionálů, když je nejvíce potřebujete.

photo
Lucie Knezourkova
starstarstarstarstar
Atoda me oslovila uz od zacatku hledani na internetu, vse prehledne a jednoduche. Klient je na prvnim miste a jednani je vynikajici. Komunikace se vsemi od recepce po doktory je s takovou pijemne lidskou atmosferou s vysoce profesionalnim pristupem. Hned jsem si zaplatila clenstvi a s radosti. Objednani vzdy bylo na presnou hodinu, jeste si stihnete dat cerstvou kavu v salonku. Lucie.
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.