logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že dne 1.5. bude klinika zavřena.
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že dne 1.5. bude klinika zavřena.
Vandenbosova plastika revolučně řeší problém zarůstajících nehtů!
Úvodní obrázek

Vandenbosova plastika byla poprvé popsána Vandenbosem a Bowersem v roce 1959 v US Armed Forces Medical Journal. [1] Uvedli 55 pacientů, všichni bez recidiv. Od roku 1988 Dr. Henry Chapeskie provedl tento postup u více než 2 700 pacientů, u kterých nedošlo k recidivám (a to při dlouhodobém sledování pacientů). [2] 

Na rozdíl od jiných ošetření Vandenbosova plastika šetří nehet a nedochází tedy později k nežádoucím deformacím nehtu (exkluzivní estetický efekt). U většiny pacientů se zarůstajícími nehty není na vině nehet, nehtová ploténka je zcela zdravá a problém vzniká v oblasti nehtového valu. Nehtový val opakovaným mechanickým přetěžováním zbytní a přerůstá přes nehet (při chůzi jsou nehtové kožní záhyby oboustranně vytlačovány nahoru). Chronické dráždění vede k dalšímu otoku a tlaku nehtu do okolní tkáně, vznikne chronická infikovaná rána.

Pokud chceme odstranit příčinu problému, je třeba odstranit nehtový val a udělat více prostoru pro nehet (nikoliv odstraňovat nehet, který často znovu doroste a způsobí opakování problému, tedy recidivu).

Touto metodou bohužel nejde napravit již dříve poškozené nehty, ale lze pomoci předejít recidivám i tam, kde jiné metody ošetření zarůstajícího nehtu selhaly.
 
 [1] Vandenbos KQ, Bowers WP (1959). "Ingrown toenail: a result of weight bearing on soft tissue". US Armed Forces Medical Journal. 10 (10): 1168–73.
 [2] Henry Chapeskie, MD* and Jason R. Kovac, MSc, MD, PhD „Soft-tissue nail-fold excision: a definitive treatment for ingrown toenails“ Can J Surg. 2010 Aug; 53(4): 282–286.

 

 Jak u nás probíhá tento výkon?

  • Konzultace a objednání k výkonu (cca 15 min)

Pro skvělý medicínský a kosmetický výsledek, je nejdřív nutné diagnostikovat správně problém a navrhnout nejvhodnější řešení (jedná se skutečně o problém přerůstajícího valu, nebo je na vině problém nehtu samotného – deformita, mykóza a podobně???). Dále doporučíme vhodnou přípravu před výkonem s cílem minimalizovat infekční komplikace a objednáme vás k výkonu.

  • Výkon v lokální anestezii (cca 45 min)

Při tomto postupu se postižený prst znecitliví digitálním blokem a aplikuje se turniket (dočasné zaškrcení prstu jako prevence krvácení). Operační pole se dezinfikuje a vymezí sterilní rouškou. Operačně se odstraní jeden nebo oba nehtové valy a tím se udělá prostor pro nehet (nehet i jeho matrix zůstanou nedotčeny). Palec bude zabalen do bandáže, po výkonu doporučujeme volnou a otevřenou obuv a dopravu autem (není vhodné hned po výkonu řídit). K tlumení pooperační bolesti stačí běžná analgetika.

  • Pooperační péče (4-6 týdnů)

Rána se ponechá hojit otevřeně, to znamená že nebude zašita stehem, během několika týdnů se vyplní granulační tkání a přeroste kůží. K podpoře hojení je třeba provádět koupele nohou 2-3x denně na 15-20 minut. Rána se zhojí za 4–6 týdnů. Po zhojení zůstává kůže nehtového valu plochá a připojená ke straně nehtu, val už nebude přerůstat přes nehet, ani zarůstat, nehet nebude deformovaný.

  • Kontrola po výkonu (cca za 14 dní)

Zhodnotíme stav hojení rány a připravíme individuální plán, abychom hojení maximálně urychlili.


Ale co když je problém v nehtech?

To je jiný problém. Existují případy, kdy je nehet abnormální – je silný, zakřivený a zarývá se do kůže, což je často pozorováno u starších osob. Jedná se o dystrofické nehty- zde je na místě léčit eventuálně odstranit nehet. Důležité je, aby lékaři (a pacienti) dokázali rozdíl rozpoznat a v případě potřeby chirurgické korekce použili vhodný operační přístup.
 

Proto jsme tady! 

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Daniel Bobek
starstarstarstarstar

Pan doktor Pavel Beno neuvěřitelný profesionál, ostatní také,sice zaplatíte,ale stojí to za to. Už po příchodu se začnete cítit jako VIP, jde přece i zdraví, už nikdy se nenechám ošetřit jinde. Už se těším na kontrolu, pan ex primář je kapacita,všem doporučuji a upřímně,zažil jsem toho už hodně po nemocnicích kde s k vám chovají jako by jste je obtezovali.

photo
Barbora Hrtáňová
starstarstarstarstar
Rychlost, pečlivost, skvělý přístup !
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.