logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Prohlídka na řidičský průkaz
Úvodní obrázek

Každý řidič musí být, mimo dalších požadavků, zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel. Zdravotní způsobilost žadatele posoudí lékař celkovým vyšetřením. Samotné posuzování zdravotní způsobilosti upravuje vyhláška č. 277/2004 Sb. O stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. A dále jsou v její příloze uvedeny i stavy a vady, které zdravotní způsobilost pro řidičský průkaz omezují anebo vylučují.

Co s sebou na prohlídku?

K prohlídce na řidičský průkaz se objednejte v dostatečném předstihu. V den vyšetření s sebou přineste posudek o zdravotní způsobilosti, moč, občanský průkaz a případně brýle nebo sluchadlo. V případě, že nejste registrovaný klient, bude potřeba vyplnit čestné prohlášení o zdravotním stavu, nebo sebou přinést výpis ze zdravotní dokumentace od Vašeho praktického lékaře. V prohlášení je potřebné uvést onemocnění, kterými trpíte a užívané léky.

Jak vyšetření probíhá?

Součástí lékařské zdravotní prohlídky řidičů je komplexní vyšetření praktickým lékařem, tedy kromě jiného základní kardiologické a neurologické vyšetření, změření hodnot krevního tlaku, prověření zraku a sluchu a testování moči. V případě potřeby si posuzující lékař ale může vyžádat další odborná vyšetření (např. oční, neurologie, ortopedie, dopravně psychologické a další).

Prohlídka při zadržení řidičského průkazu

K zákazu řízení nejčastěji dochází při získání 12 bodů (vybodování) nebo uložením zákazu řízení (úřad, soud). Před opětovným vydáním řidičského průkazu pak lékařská prohlídka předchází dopravně psychologickému vyšetření. Toto se provádí v případě vybodovaní a zákazu řízení na 6 a více měsíců. A navíc, pro opětovné vydání řidičského průkazu, pokud byl zákaz řízení delší než 1 rok, je povinností žadatele znovu složit zkoušku odborné způsobilosti (autoškola). Protože pouze výsledek samotné lékařské prohlídky a dopravně psychologické vyšetření nestačí.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Jan Skovajsa
starstarstarstarstar
Skvělý servis, který ve zdravotnictví nemá obdoby.
photo
Antoine Borg
starstarstarstarstar

Vřele doporučuji ATODU jako lékařskou kliniku - personál je přátelský, zdvořilý a vysoce efektivní. Je skvělé, že se můžete spolehnout na skupinu profesionálů, když je nejvíce potřebujete.

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.