logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Syndrom polycystických vaječníků (PCOS)
Úvodní obrázek

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) je endokrinní porucha, která postihuje ženy reprodukčního věku. Charakterizuje se přítomností malých cyst na vaječnících, což vede k nerovnováze hormonů, zejména zvýšené hladině androgenů (mužských hormonů) a poruchám ovulace.

Mezi hlavní příznaky PCOS patří:

  • Menstruační poruchy: Nepravidelné nebo vzácné menstruace, až absenci menstruace.
  • Hyperandrogenismus: Zvýšené množství androgenů, které se projeví na ženském těle. Vysoká hladina testosteronu v ženském těle může zapříčinit rozvoj následujících příznaků: mastnou pleť (seboreu), akné, nadměrný růst tmavého nebo hrubého ochlupení podobného mužskému (hirsutismus), hluboký hlas, mužský typ plešatosti.
  • Polycystická struktura vaječníků: Na sonografickém vyšetření jsou viditelné malé cysty na povrchu vaječníků.

PCOS může mít negativní dopad na plodnost ženy, protože porucha ovulace ztěžuje nebo znemožňuje těhotenství. Kromě toho mohou být pacientky s PCOS náchylnější k obezitě, inzulínové rezistenci, cukrovce typu 2 a srdečním onemocněním.

Přesná příčina PCOS není zcela známa, ale genetika, životní styl a faktory prostředí hrají důležitou roli v jeho vývoji. Diagnóza PCOS zahrnuje důkladný lékařský a hormonální screening, ultrazvukové vyšetření a vyloučení jiných možných příčin podobných příznaků.

Léčba PCOS zahrnuje změny životního stylu, jako je zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita, která může pomoci normalizovat hladiny hormonů. V některých případech jsou předepsány hormonální léky k regulaci menstruace a snížení hladiny androgenů. Pro ženy s PCOS, které chtějí otěhotnět, mohou být doporučeny léky na podporu ovulace nebo asistovaná reprodukce.

Je důležité, aby ženy s podezřením na PCOS vyhledaly lékařskou pomoc u gynekologa. Pravidelně kontrolovaly svůj zdravotní stav, aby se zabránilo komplikacím a zlepšila celková kvalita života.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Antoine Borg
starstarstarstarstar

Vřele doporučuji ATODU jako lékařskou kliniku - personál je přátelský, zdvořilý a vysoce efektivní. Je skvělé, že se můžete spolehnout na skupinu profesionálů, když je nejvíce potřebujete.

photo
Eva Mom Platts
starstarstarstarstar

Atoda medical není jen tak ledajaká lékařská klinika, je to domov daleko od domova, když potřebujete péči o své děti. Od chvíle, kdy vejdete dovnitř, do chvíle, kdy odejdete, se cítíte vítáni, cítíte se opečováváni, cítíte se pochopeni. Recepce je čistá, prostorná, všechny recepční a recepční byli dobře vyškoleni a měli bezvadné chování, vidíte 2 pohovky, velký stůl pro pacienty, krásné a uklidňující umění na stěnách, české, anglické, německé knihy na poličce, pokud dostanete žízeň, při čekání máte občerstvení k dispozici ihned. Koupelny jsou také v areálu. Pokoje lékařů jsou dobře osvětlené, čisté, vybavené nástroji potřebnými pro vaši péči. Komunikoval jsem se společností Atoda medical prostřednictvím telefonu a e-mailu a vždy rychle odpověděli. Vřele doporučuji Atodu medical jednotlivcům i rodinám. Moje děti viděly MUDR. Podstolská, která byla milá, nikdy nespěchala, byla znalá, dobře se s ní domluvila, mluvila česky a anglicky (jsem Češka, vdaná v zahraničí).

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.