Laktózová intolerance vs. alergie na bílkovinu kravského mléka

Mnoho laiků, ale i lékařů si pletou dva různé pojmy – laktózovou intoleranci a alergii na bílkovinu kravského mléka (zkr. ABKM). Jaký je v nich rozdíl, jak se projevují a jaká je jejich terapie vám snad objasní následující článek.

Laktózová intolerance je stav, kdy v těle zcela chybí nebo je velmi málo aktivní enzym laktáza, který štěpí onu laktózu (mléčný cukr), jež se vyskytuje v mléce a mléčných výrobcích. Pokud tento enzym nefunguje, pak se ve střevech hromadí laktóza, což následně vede k nadmutému břichu, bolestem, křečím a také průjmu. Laktózovou intolerancí trpí přibližně 20 % populace a nejvíce Afroameričané a Asiaté. Zmírnění těchto obtíží může vyřešit vyřazení mléka a dalších výrobků, které obsahují vysoký podíl laktózy. Existují ale mléčné výrobky, které obsahují méně laktózy, jelikož byla rozštěpena již během výrobního procesu. Těmi jsou například kefíry, zakysané smetany, šlehačky, tvrdé sýry apod. Je tedy dobré zjistit, co člověku nedělá zažívací potíže, a může tak dál konzumovat vybrané mléčné výrobky.

Pokud se u člověka diagnostikuje ABKM, pak je takový jedinec odkázán na striktně bezmléčnou stravu. To znamená, že musí ze svého jídelníčku zcela vyřadit mléko, mléčné výrobky a také výrobky, ve kterých se mohou objevovat stopy mléka (pečivo, čokoláda, instantní jídla aj.). Vynechat se musí i mléka od koz, ovcí a dalších zvířat, jelikož zde hrozí též alergická reakce. Ta se může projevovat mnoha způsoby – kopřivkou, ekzémem, bolestí břicha, zvracením, zácpou či průjmy, nebo se mohou dostavit i potíže s dýcháním. ABKM trpí převážně kojenci, ale ve většině případů u nich alergie do tří let vymizí. U dospělého člověka je takováto alergie spíše vzácností.

Nejlepší je se vždy zajít poradit ke svému alergologovi či gastroenterologovi, který vám pomůže určit tu správnou diagnózu a terapii.

Objednejte se ještě dnes

Chci objednat k lékaři
Recepce
oh +420 277 003 100
oh PO, ST, PÁ 8:00 - 17:00, ÚT, ČT 8:00 - 18:00