logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
ÚPAL a ÚŽEH – jaký je v nich rozdíl, příznaky a jaká je první pomoc?
Úvodní obrázek

Úpal a úžeh se často pletou, jejich příznaky jsou podobné a často se mohou prolínat. Níže se dozvíte jaký je mezi nimi rozdíl, jak jím předcházet případně jaký je postup léčby.

ÚPAL – není k němu třeba přímé slunce, stačí velké horko a v kombinaci s nedostatkem tekutin dochází k přehřátí organismu. Tělo není schopno vyprodukovat tolik potu, aby se ochladilo, a selhává termoregulace.

PŘÍZNAKY ÚPALU – nevolnosti, pocity na zvracení, bolest hlavy, zvýšená teplota, malátnost a celková únava. V extrémním případě může teplota postiženého překračovat 40 °C a může ztrácet vědomí, v takovém případě na nic nečekejte a okamžitě převezte postiženého k lékaři.

LÉČBA ÚPALU – přesunout postiženého do stínu nebo klimatizovaného prostoru a začít s ochlazováním. Mokrý ručník na čelo a obličej, pokud je možnost studená sprcha případně ponořit nohy do studené vody. Důležité je doplnit tekutiny, ideální jsou iontové nápoje nebo minerální vody.

Úpal a úžeh příznaky

ÚŽEH – přichází po delším pobytu na slunci, bez pokrývky hlavy.

PŘÍZNAKY ÚŽEHU - jsou velmi podobné příznaků jaké doprovází úpal, jen s tím rozdílem, že přicházejí později, většinou k večeru nebo v noci. Úžeh bývá často doprovázen spálenou kůží od slunce.

LÉČBA ÚŽEHU – postup je stejný jako při úpalu, důležité je také ošetřit popálenou kůži od slunce pomocí přípravků obsahujících panthenol, který kůži zklidní a napomáhá rychlejší regeneraci.

Chraňte se před sluncem pokrývkou hlavy, používejte kvalitní krémy s vysokým ochranným faktorem a nezapomínejte doplňovat tekutiny. Při delší jízdě autem myslete na lahev s vodou, aby vás nezaskočilo horko, pokud uvíznete někde v koloně. Vyvarujte se delšímu pobytu na přímém slunci a v přehřátých prostorech.                                      

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Kamila Vorackova
starstarstarstarstar

Byla sem zde na komplexní prohlídce a mohu jen doporučit, skvělý přístup velmi milé jednání.

photo
Peter Janec
starstarstarstarstar
I've already used services of more specialists in Atoda Medical and every time I was satisfied with high quality service and very pleasant approach. All the same I can say about the nurses and receptionists who were always willing and quick to respond to any of my requests.
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.