logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Rádi bychom Vás informovali, že od soboty 29. 11. do pondělí 1. 12. 2025 bude probíhat plánovaná údržba našeho systému, během které nebude dostupná e-mailová schránka info@atodamedical.cz. Zprávám, které nám během této doby zašlete, se budeme věnovat postupně v průběhu příštího týdne. Děkujeme Vám za pochopení a trpělivost.
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Rádi bychom Vás informovali, že od soboty 29. 11. do pondělí 1. 12. 2025 bude probíhat plánovaná údržba našeho systému, během které nebude dostupná e-mailová schránka info@atodamedical.cz. Zprávám, které nám během této doby zašlete, se budeme věnovat postupně v průběhu příštího týdne. Děkujeme Vám za pochopení a trpělivost.
Zeleniny není nikdy dost aneb k čemu je nám tolik prospěšná?
Publikováno: 11. 8. 2020
Úvodní obrázek

Když se řekne zelenina, mnoho lidí si vzpomene na svá dětská léta, kdy jim rodiče nutili brokolici, květák, kapustu a jiné, avšak oni odolávali, a ani nyní v dospělosti si zeleninu téměř vůbec nedopřávají. Je to ale velká škoda. Zelenina nemá takovou energetickou hodnotu jako například některé druhy ovoce, maso či mléčné výrobky, a proto je skvělým pomocníkem při udržování tělesné hmotnosti nebo mírné redukci, kdy člověk nechce přijímat velké množství energie, ale potřebuje být sytý.

Zelenina možná není nejbohatším zdrojem bílkovin, tuků a sacharidů, zato v ní najdeme velké množství vitaminů (A, skupiny B, C, E, K), minerálních látek (draslík, hořčík) a především vlákniny. Právě tyto prospěšné látky jsou pro tělo nezbytné, aby mohlo správně fungovat v dlouhodobém horizontu. Navíc nás ochraňují před vznikem různých nemocí.

Zelenina

Vláknina jako taková ovlivňuje hladinu cukru v krvi, respektive hladina cukru nevzroste tak rychle jako po potravině chudé na vlákninu, a může příznivě ovlivňovat také hladinu cholesterolu v krvi. Pokud sníme jídlo bohaté na vlákninu, prodlouží se čas trávení v žaludku, cítíme se déle sytí a nemáme tak tendenci hodinu po obědě sníst nějakou sladkost. Dostatečný příjem vlákniny, to je přibližně 30 g za den, má preventivní účinky před vznikem zácpy a také před rozvojem karcinomu tlustého střeva, což je bohužel jeden z nejčastějších druhů nádorů, který se vyskytuje u nás v ČR. V podstatě je vláknina takový kartáč, který nám čistí střeva od zbytků potravy a ty poté z těla vyloučíme stolicí.

Různé zdroje uvádí denní příjem zeleniny minimálně 300 g, ale může to být klidně 500 i 600 g, pokud je toho člověk schopen. Důležité je samozřejmě dodržovat i pitný režim, aby množství přijaté vlákniny mohlo správně plnit svůj účel.

Jezte proto denně zeleninu v různých formách a druzích, kterou si můžete zařadit ke každému jídlu. Vaše tělo vám bude do budoucna vděčné.

Nechte si poradit od našeho nutričního terapeuta.

Chci objednat k lékaři
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Tomáš Hohl
starstarstarstarstar
Vynikající lékařské služby na profesionální úrovni. Naprostá spokojenost.
photo
Dada Vcelak
starstarstarstarstar
Nase deti maji zaplacene clenstvi jiz druhy rok a nelitujeme,urcite budeme pokracovat. Mame srovnani s dalsimi velkymi konkurenty v Praze, co nabizeji stejne sluzby, ale pristup a ochota vyjit nam vstric a treba jen poradit po telefonu neni problem. Prirovnanim jako kdyz mate luxusni auto a nejezdi dobre,tak budete spokojeni s mene luxusnim, ale se skvelymi jizdnimi vlastnostmi...tady dostanete oboji, zadne kompromisy. Krasna klinika, mily a vstricny personal, profesionalni vysetreni, parkovani primo u kliniky a kdyz je treba neco z lekarny, je hned za rohem. Doporucujeme!
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.