logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Kdy navštívit spíše psychiatra, psychologa nebo psychoterapeuta? Kdo je kdo?
Úvodní obrázek

Jaký je rozdíl mezi psychiatrem, psychologem a psychoterapeutem? S určitými problémy je lepší navštívit psychiatra a s jinými zase psychologa nebo psychoterapeuta. A v některých situacích je možné navštěvovat tyto odborníky zároveň. V čem se jejich práce liší a jaká je jejich náplň práce?

Psychiatr je absolvent lékařské fakulty a disponuje akademickým titulem MUDr., je tedy lékařem.
Stanovuje diagnózu duševních poruch a může předepisovat léky (medikaci).

Psycholog je absolvent filozofické nebo pedagogické fakulty a disponuje minimálně magisterským titulem v psychologii.
Klinický psycholog je psycholog, který své vzdělání rozšířil o 5 letou praxi ve zdravotnictví a složil atestační zkoušku z klinické psychologie. Na rozdíl od psychologa může (stejně jako psychiatr) diagnostikovat duševní poruchy.

Psychoterapeut má vystudovaný humanitní obor nebo zdravotní obor a prošel komplexním psychoterapeutickým výcvikem. Psychoterapeut může být původní profesí učitel, právník, zdravotní sestra, sociální pracovník nebo psychiatr či psycholog. 

,,Psycholog a psychoterapeut léčí především slovem…“

V situacích, kdy se vám nedaří ve vztazích, ve škole, v zaměstnání nebo si procházíte rozvodem, prožíváte náročné období a nevíte jak ho překonat, jak se rozhodnout a potřebujete radu, pak je dobré vyhledat psychoterapeuta nebo psychologa. 

,,Psychiatr léčí především medikamenty…“

V momentě, kdy pociťujete závažné projevy duševního stavu, které vám dlouhodobě narušují běžný život – nedokážete se soustředit, trpíte poruchami spánku, nemáte chuť k jídlu, máte bludy nebo halucinace, panické ataky nebo suicidální myšlenky – je na místě navštívit psychiatra.

Jak probíhá prvotní vyšetření u psychiatrického lékaře?
Před samotnou návštěvou lékaře je především nutné vyplnit vstupní dotazník. Vyplněný a podepsaný dotazník je potvrzením, že o svém zdravotní stavu vypovídá pacient či jeho zákonný zástupce pravdivě a jakákoliv fabulace by pak šla k tíži pacienta.

U dětských pacientů je průběh vyšetření mírně odlišný od pacientů v dospělém věku, dětští pacienti v mnohých případech dochází na pravidelné kontroly častěji a vzhledem k nezbytné součinnosti s rodičem či zákonným zástupcem dítěte je zde vhodné zdůraznit spíše průběh vyšetření u pedopsychiatra, tedy u psychiatra pro děti a dorost.

Na prvním sezení je důležité sepsat anamnézu, kterou musí lékař s pacientem nebo s rodičem dítěte vždy prodiskutovat, je to důležitá a zcela zásadní součást seznámení se s pacientem.

V následující části prvovyšetření se pedopsychiatr věnuje převážně rodičům, kteří mu mají nastínit typ poruchy jejich dítěte. Je to nezbytné především u depresivního pacienta v dětském věku, zde se nelze vždy spoléhat na validitu jeho vlastní explorace. Také během prvovyšetření nerozdělujeme za každou cenu rodiče a dítě, abychom je zbytečně netraumatizovali. K rozdělení rodičů a dětí na sezení může dojít až při dalších vyšetřeních, až se s dítětem lépe seznámíme a dítě s důvěrou přijme, že je s lékařem samo v ordinaci.

Na závěr je také důležité zmínit, že psychiatrie se nezabývá psychoanalýzou ohledně původu traumatu, toto spadá spíše do oboru psychologa, psychiatr sleduje současnou situaci, a tu vyhodnocuje.

Pokud si stále nejste úplně jistí na koho se obrátit, nevadí. Rádi vám s objednáním pomůžeme.
Kontaktujte nás pomocí kontaktního formuláře nebo se na nás obraťte telefonicky.

 

 

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Jaroslav Rejmont
starstarstarstarstar

Jsem s klinikou naprosto spokojen. Pěkné, čisté prostředí, dobrá organizace a hlavně, to co nedokázali vyřešit předchozí tři doktoři, to mi zde paní doktorka vyřešila při první návštěvě. Oceňuji profesionalitu doktorky--Urologie. Tisíceré díky !!!!

photo
Martin Martz Kníže
starstarstarstarstar

Velice profesionální přístup a nadstandardní služby. Ochotný a příjemný personál. Doporučuji.

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.