Návštěva lékaře je zpoplatněna od 1 500 Kč dle vyšetření. / The examination is charged from 1 500 CZK.
Přejete si formulář odeslat? / Would you like to send the form?
Jako by se lepek stal největším nepřítelem člověka, který chce hubnout nebo jen žít zdravě. Na internetu se lze dočíst, že lepek zalepuje střeva, a že konzumace lepku není pro člověka přirozená. Pojďme si tedy říct, co je lepek zač.
Lepek je zásobní bílkovinou v obilovinách, vyskytuje se tedy přirozeně především v pšenici, žitu a ječmeni. Jeho jméno je odvozeno od slova „lepit“, což ale nikterak nesouvisí s tím, že by nám měl lepek lepit střeva. Jedná se o vlastnost, kterou lepek dodává těstu – množství a kvalita lepku se následně odrazí na kvalitě mouky / těsta. Díky němu je těsto elastické, kyne a výsledný výrobek si udrží svůj tvar. A že není konzumace lepku pro člověka přirozená? Už tisíce let lidé pěstují obiloviny na polích, tak proč by najednou jeho konzumace měla být nepřirozená ba i škodlivá. Opět se jedná o mýtus, který není nijak vědecky podložen.
Pokud netrpíte alergií na lepek, celiakií či neceliakální senzitivitou na lepek, pak neexistuje žádný důvod držet bezlepkovou dietu. Akorát se tím ochudíte o příjem vlákniny a minerálních látek. Doporučuje se samozřejmě omezit příjem bílého pečiva a nahradit ho například celozrnným, což platí i v případě těstovin a dalších potravin / výrobků, které jsou z velké části tvořeny normální pšenicí. Přijmete tak více polysacharidů a vlákniny, což je cílem zdravého stravování.
Vždy doporučujeme konzultaci ohledně alergie na lepek, příznacích, intolerance a testu u našeho nutričního terapeuta.