logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Co je lepek? Alergie, příznaky, intolerance
Úvodní obrázek

Jako by se lepek stal největším nepřítelem člověka, který chce hubnout nebo jen žít zdravě. Na internetu se lze dočíst, že lepek zalepuje střeva, a že konzumace lepku není pro člověka přirozená. Pojďme si tedy říct, co je lepek zač.

Lepek je zásobní bílkovinou v obilovinách, vyskytuje se tedy přirozeně především v pšenici, žitu a ječmeni. Jeho jméno je odvozeno od slova „lepit“, což ale nikterak nesouvisí s tím, že by nám měl lepek lepit střeva. Jedná se o vlastnost, kterou lepek dodává těstu – množství a kvalita lepku se následně odrazí na kvalitě mouky / těsta. Díky němu je těsto elastické, kyne a výsledný výrobek si udrží svůj tvar. A že není konzumace lepku pro člověka přirozená? Už tisíce let lidé pěstují obiloviny na polích, tak proč by najednou jeho konzumace měla být nepřirozená ba i škodlivá. Opět se jedná o mýtus, který není nijak vědecky podložen.

Alergie na lepek

Pokud netrpíte alergií na lepek, celiakií či neceliakální senzitivitou na lepek, pak neexistuje žádný důvod držet bezlepkovou dietu. Akorát se tím ochudíte o příjem vlákniny a minerálních látek. Doporučuje se samozřejmě omezit příjem bílého pečiva a nahradit ho například celozrnným, což platí i v případě těstovin a dalších potravin / výrobků, které jsou z velké části tvořeny normální pšenicí. Přijmete tak více polysacharidů a vlákniny, což je cílem zdravého stravování.

Vždy doporučujeme konzultaci ohledně alergie na lepek, příznacích, intolerance a testu u našeho nutričního terapeuta.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Frantisek Zeman
starstarstarstarstar
Super přístup a kvalita převyšuje cenu. Velmi doporučuji
photo
Gabriela Nováková
starstarstarstarstar

Využila jsem služeb fyzioterapeuta pana Strakoše, který mi pomohl zbavit se kontrakcí v hlavě po mrtvici.

Můj bratr využil služeb dermatologa pana Bortlíka, který mu pomohl s chronickým ekzémem, který se přestal vyskytovat.

Oba specialisté jsou vysocí profesionálové s empatií k zákazníkům.

Někteří další zaměstnanci – které jsem měl možnost poznat – jsou milí a ochotní pomoci. Prostředí je navíc příjemné a vstřícné k zákazníkům. Děkujeme za tak skvělý zážitek!

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.