logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Mýty spojené s konzumací mléka a mléčných výrobků
Úvodní obrázek

Už mnoho let se pojí s konzumací mléka a mléčných výrobků různé mýty, které se nedaří laické společnosti vyvrátit. Pojďme si tedy říct, jaké mýty to jsou, a kde je vlastně pravda.

„Mléko a mléčné výrobky zahleňují.“ je věta, kterou slyšel snad každý. Tento mýtus se rozšířil po vydané studii o astmatu jednoho lékaře ze 12. století, ve které tvrdil, že mléko zvyšuje produkci hlenu. Dnes již ovšem existují nové studie z 21. století, které toto tvrzení zcela vylučují.
U některých lidí se může spíše jednat o subjektivní pocit zahlenění právě díky uvěření v tento mýtus. Pokud si nalijete skleničku mléka a vypijete ji, uvidíte, že sklenice je pokryta bílým filmem (tenkou vrstvou). Když ale počkáte pár minut, film zcela zmizí, jelikož zbytek mléka steče na dno sklenice. Stejným způsobem to funguje i v jícnu, který je po konzumaci krátce pokryt tímto filmem, ale po chvíli vše steče do žaludku. Nejedná se však o hlen.

Mýty spojené s konzumací mléka a mléčných výrobků

Dalším mýtem je tvrzení „Konzumace mléka a mléčných výrobků způsobuje osteoporózu.“. Osteoporóza je zjednodušeně řečeno řídnutí kostí, při kterém hrozí vyšší riziko zlomenin.
K osteoporóze dochází při nedostatečném příjmu vápníku a vitaminu D, ale záleží také na pohlaví a věku jedince. Zastánci tohoto nepravdivého tvrzení říkají, že právě mléko může za odvápňování kostí, respektive úbytek vápníku v kostech. To ale není vůbec pravda, právě naopak. Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku a skvěle se z nich v těle vstřebává vápník do kostí.

Určitě existují i další mýty spojené s konzumací mléčných výrobků, pravda je ovšem taková, že se jedná o jedinečný zdroj prospěšných látek pro naše tělo. Pokud tedy netrpíte laktózovou intolerancí či nemáte alergii na bílkovinu kravského mléka, pak můžete konzumovat mléko a mléčné výrobky denně.

Vždy doporučujeme konzultaci ohledně mléčných výrobků u našeho nutričního terapeuta.

 

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Lucie Knezourkova
starstarstarstarstar
Atoda me oslovila uz od zacatku hledani na internetu, vse prehledne a jednoduche. Klient je na prvnim miste a jednani je vynikajici. Komunikace se vsemi od recepce po doktory je s takovou pijemne lidskou atmosferou s vysoce profesionalnim pristupem. Hned jsem si zaplatila clenstvi a s radosti. Objednani vzdy bylo na presnou hodinu, jeste si stihnete dat cerstvou kavu v salonku. Lucie.
photo
Gabriela Nováková
starstarstarstarstar

Využila jsem služeb fyzioterapeuta pana Strakoše, který mi pomohl zbavit se kontrakcí v hlavě po mrtvici.

Můj bratr využil služeb dermatologa pana Bortlíka, který mu pomohl s chronickým ekzémem, který se přestal vyskytovat.

Oba specialisté jsou vysocí profesionálové s empatií k zákazníkům.

Někteří další zaměstnanci – které jsem měl možnost poznat – jsou milí a ochotní pomoci. Prostředí je navíc příjemné a vstřícné k zákazníkům. Děkujeme za tak skvělý zážitek!

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.