logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Nitroděložní tělísko – moderní a spolehlivá antikoncepce
Úvodní obrázek

V dnešní době máme v našich životech výhodu, že si můžeme vybírat. Tento výběr se týká téměř všech oblastí našeho života, týká se tedy i antikoncepce a antikoncepčních metod. Zatímco naše babičky se musely většinou spolehnout na určování plodných a neplodných dnů, my máme na výběr hned z několika možností. Můžeme si tak snadno zvolit tu, která nám vyhovuje nejvíce.

Kritérií, která naše rozhodnutí ovlivňují, je celá řada. Zda plánujeme antikoncepci užívat dlouhodobě či nikoli, zda chceme či nechceme každý den či týden myslet na její užívání, zda máme nějaká zdravotní omezení, i jaké chceme do antikoncepce investovat finanční prostředky. Pro mnoho žen, které plánují rodinu, je důležitým faktorem i to, zda je antikoncepce v krátké době vratná neboli reversibilní, tedy zda se po ukončení jejího užívání či aplikace opět, rychle a bez jakýchkoli problémů, vrátí plodnost. Pokud si nejste jistá, jaké rozmanité metody antikoncepce dnes existují nebo zda vy sama používáte tu pro vás nejvhodnější, podívejte se na náš malý přehled. Obecně se antikoncepční metody dělí do dvou skupin, na hormonální a nehormonální, přičemž každá skupina má své výhody i nevýhody.

Hormonální antikoncepce

Mezi nejčastěji používané hormonální metody antikoncepce patří:

  • Nitroděložní tělísko s hormonem – tělísko patří mezi dlouhodobé vratné metody. Tělísko se zavádí přímo do dělohy a obsahuje progestin neboli hormon žlutého tělíska, který zahustí hlen děložního hrdla tak, že se hrdlo stane pro spermie neprostupné. Spermie se tak následně nemohou dostat k vajíčku. Velkou výhodou nitroděložního tělíska je, že u většiny žen po jeho aplikaci zároveň dochází k vymizení menstruace a účinnost tělíska je několik let.
  • Antikoncepční pilulky – perorální antikoncepce je jednoznačně nejpoužívanější antikoncepční metodou. Existují tablety s obsahem estrogenu a progestinu, případně pouze progestinu. Jednou z nevýhod pilulek je skutečnost, že se musejí pravidelně užívat každý den, ideálně ve stejnou dobu, jinak ztrácejí svou účinnost.
  • Antikoncepční náplast – rovněž je založena na kombinaci ženských hormonů estrogenu a progestinu. Aplikuje se jednou týdně jednoduchým nalepením na pokožku, většinou na rameno či hýždě.
  • Injekce – zpravidla s obsahem progestinu, se aplikují jednou za tři měsíce.

Nehormonální antikoncepce

Mezi nehormonální metody antikoncepce se řadí:

  • Kondomy
  • Pesary
  • Vaginální kroužky
  • Nitroděložní tělísko bez hormonu – pokud si z nějakých zdravotních důvodů nemůžete či nechcete nechat aplikovat hormonální tělísko, existuje i jeho nehormonální podoba. Tělísko se opět zavádí přímo do dělohy a ve většině případů je založeno na bázi mědi, která uvolňuje ionty, které ničí spermie. Navíc samo tělísko svou přítomností v děloze způsobuje zvýšení koncentrace bílých krvinek, které spermie, jako cizorodé organismy, rovněž ničí.

Nitroděložní tělísko

Nitroděložní tělíska jejich vlastnosti a výhody

Nitroděložní tělíska jsou spolehlivou metodou antikoncepce pro všechny moderní ženy i dívky. Jejich účinnost proti početí je více než 99 %. Mezi jejich další často uváděné výhody patří například to, že díky nim nemusíte myslet na užívání či aplikaci antikoncepce v pravidelných krátkodobých intervalech a navíc umožňují ochranu před neplánovaným těhotenstvím dlouhodobě po dobu několika let. Nejnovější výzkumy navíc ukazují, že aplikace nitroděložního tělíska snižuje riziko vzniku rakoviny děložní sliznice.

Existují i nitroděložní tělíska, která jsou vhodná pro dívky a ženy, které zatím nerodily. Ty se mohou v případě touhy po miminku kdykoli rozhodnout tělísko vyjmout a okamžitě dojde k obnovení plodnosti, otěhotnět je tak možné hned následující měsíc.

Nitroděložní tělísko je vlastně malý, pružný prostředek ve tvaru písmene T, rozměr celého tělíska nepřekračuje 3 x 3 cm. Tělísko funguje na bázi malého množství hormonu progestinu, který pomáhá zabránit spermiím v jejich pohybu přes děložní hrdlo a následnému oplodnění vajíčka.

Nitroděložní tělíska a jejich aplikace

Zavedení nitroděložního tělíska je velmi jednoduché a bezbolestné, pokud o tělísku uvažujete, můžete využít naši lékařskou kliniku ATODA Medical, kde vám gynekolog tělísko profesionálně a bezbolestně zavede během několika málo minut. Jedná se o nechirurgický, ambulantní zákrok, který je prováděn při běžné návštěvě gynekologické ordinace. Tělísko s sebou následně nepřináší žádná omezení pro váš osobní život. Nitroděložní tělísko je navíc v porovnání s některými jinými metodami antikoncepce cenově velmi dostupné. Lékař vám zároveň odborně a srozumitelně vysvětlí vše potřebné a zodpoví všechny vaše další případné otázky.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Belinda Filippelli
starstarstarstarstar

My only regret is that I didn't sign up for a membership years ago! From the very first meeting with my GP (which was 90 minutes and she was really listening, nothing felt rushed) I have had really positive encounters with all the doctors, nurses, and staff at Atoda. They really do their best to make you feel comfortable and cared for. They take a holistic look at your health, the information is shared between doctors, and you can choose to see a specialist within the clinic or get a referral to another doctor where you insurance would cover so it's very flexible to your needs and budget. Most of all it just took all the stress out of visiting doctors and turned it into a pleasant and caring experience. Highly recommend.

photo
Cukrfree
starstarstarstarstar

Byli jsme zde na kontrole kyčlí novorozence. Termín jsme dostali hned ten samý den, kdy jsem zavolala. Do ordinace jsme šli přesně na čas. Pan doktor byl moc milý a pečlivý. Děkujeme!

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.