Potravinová alergie nebo intolerance (nesnášenlivost)?

Lidé často zaměňují tyto dva pojmy. Jaký je mezi potravinovou alergií a intolerancí tedy rozdíl?

Potravinová alergie

je nepřiměřená reakce imunitního systému na některou potravinu nebo její složku. Alergie na potraviny mohou vyvolat vážné vedlejší reakce, ke kterým mnohdy stačí stopové množství alergenní potraviny. Potravinová alergie je tedy záležitostí imunitního systému.

Potravinové alergie se vyskytují poměrně řídce. Diagnostikována je cca u 2,5% populace. Mezi nejčastější alergeny patří arašídy, ořechy, vejce, mléko, ryby a korýši. Příznaky jsou kýchání, kašlání, vyrážka, podrážděná pokožka, otoky, únava, průjem a zvracení. Příznaky přicházejí obvykle do několika minut po konzumaci. V extrémních případech mohou vyvolat život ohrožující reakce.

Potravinová intolerance (nesnášenlivost)

je nežádoucí reakce na potraviny, na které se nepodílí imunitní systém. Jednou z příčin může být porucha trávení, kdy ve střevě buď úplně chybí určitý enzym, nebo je ho ve střevě málo.

U potravinové intolerance jsou projevy rozdílné. Obtíže se mohou objevit po několika hodinách, ale i dnech nebo týdnech po konzumaci intolerované potraviny. Projevy jsou různé, někdo může trpět nadýmáním, častou únavou, jiní mají kožní či respirační potíže. Proto je velmi složité rozpoznat, že se jedná právě o potravinovou intoleranci a ještě hůře se rozpoznává o jakou konkrétní potravinu nebo její složku, se jedná. Alergie a potravinová nesnášenlivost často vedou k jednotvárnému jídelníčku, ve kterém, mohou chybět některé z živin. Odborná konzultace nutričního terapeuta spojená s analýzou jídelníčku odhalí nedostatky, případně navrhne takové změny, aby byla strava pacienta opět plnohodnotná. Nečekejte a objednejte se k nám na vyšetření! Pomůžeme vám!

 

Potravinová alergie nebo intolerance?

Objednejte se ještě dnes