logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Sklerotizace křečových žil
Úvodní obrázek

Naše žilní poradna, respektive její špičkoví lékaři, se specializují na sklerotizaci žilek a sklerotizaci varixů (křečových žil). 


Co je podstatou terapie?
Tento miniinvazivní zákrok spočívá v aplikaci sklerotizační látky do nežádoucích žil a žilek, která způsobuje poškození vnitřní výstelky žíly, která se v určitém časovém horizontu ,,rozloží“. U malých žilek je průběh téměř nezřetelný, u větších žil bývá přechodné zvětšení ošetřené žíly provázené jejím zatuhnutím. Zákrok je vhodný pro středně velké žíly s průměrem přibližně 
3-8mm.

Sklerotizace se provádí vleže. Po dezinfekci kožního povrchu se několika vpichy aplikuje injekcí sklerotizační látka do rozšířené žíly pod kůži. Poté je sklerotizovaná končetina opatřena kompresí (kompresivní punčochou, elastickou bandáži).
Skleroterapie (jak pěnová, tak i kapalinová) je velmi bezpečná metoda, bezpečnější než operace. 

Drobné varixy jsou většinou odstraňovány na vlastní žádost pacienta z estetických důvodů. Dalšími důvody mohou být některé obtíže pacientů, ke kterým například patří noční křeče v dolních končetinách, pocit těžkých nohou nebo bolestivost dolních končetin.

Sklerotizaci lze opakovat a je možné pokračovat v ošetřování dalších úseků křečových žil. Průměrný počet sezení je 2-4 v rozmezí 4-6 týdnů. Úbytek křečových žil po sklerotizaci je až 80%. Výkon nevyžaduje pracovní neschopnost ani výrazná omezení. 


Výhody sklerotizace
•    Miniinvazivní zákrok
•    Vysoce efektivní bezbolestná metoda
•    Není nutná hospitalizace ani pracovní neschopnost
•    Po zákroku se můžete normálně pohybovat, dokonce je pohyb přímo žádoucí
•    Estetické zlepšení – lze ošetřit žíly v oblasti stehe, lýtek, kotníků, ale i drobné žilky v jiných lokalitách
 

Jaký je režim pacienta před výkonem?
Před výkonem je provedeno doplerometrické a sonografické vyšetření žilního systému dolních končetin. Není potřeba dodržovat speciální opatření ani vysazovat hormonální antikoncepci.

Tuto léčebnou metodu nelze provádět v těhotenství, při alergických reakcích na sklerotizační látku, u málo mobilních pacientů, u pacientů s onemocněním tepen dolních končetin, při bakteriálních a virových infekcích s teplotami, u pacientů se zánětem žil či uzávěrem hlubokého žilního řečiště. Další omezení může být u pacientů, kteří užívají léky ovlivňující srážlivost krve a u těch, kteří mají geneticky vázané trombofilní mutace. U pěnové sklerotizace nelze zákrok provádět u pacientů s otevřeným foramen ovale, u pacientů, kteří již prodělali cévní mozkovou příhodu. U pacientů trpících migrénami lze provádět zákrok jen s maximální opatrností.
 

Po sklerotizaci
Aby přinesla efekt, je nutné končetiny bandážovat elastickými obinadly nebo kompresivní punčochou. Komprese je nezbytná k zabránění zpětného toku krve do sklerotizované žíly, což by mohlo vést k jejímu opětovnému zprůchodnění. Doba komprese je individuální a závisí na rozsahu zákroku a velikosti ošetřených žilek. Minimální doba je zpravidla 2-4 týdny. 

Bezprostředně po zákroku je důležité alespoň 30 minut nepřetržitě chodit. V prvních 3 dnech je vhodné se vyhnout výkonnostním sportům, doskokům a dopadům na dolní končetiny a dlouhému stání na místě.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Daniel Bobek
starstarstarstarstar

Pan doktor Pavel Beno neuvěřitelný profesionál, ostatní také,sice zaplatíte,ale stojí to za to. Už po příchodu se začnete cítit jako VIP, jde přece i zdraví, už nikdy se nenechám ošetřit jinde. Už se těším na kontrolu, pan ex primář je kapacita,všem doporučuji a upřímně,zažil jsem toho už hodně po nemocnicích kde s k vám chovají jako by jste je obtezovali.

photo
Dorota Kremer
starstarstarstarstar
Atoda má velice příjemný a profesionální přístup ke klientovi. Snaží se najít vždy řešení, které klienta uspokojí a celý personál je maximálně vstřícný, pečlivý a ochotný.
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.