logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Těhotenství a cestování dle trimestrů
Úvodní obrázek

Vše co chce nastávající maminka vědět o cestování. Zeptejte se naší gynekologii. Máte svého lékaře/lékařku, ale nejste si jistá, Přijďte si pro „druhý“ názor.

První trimestr

Těhotenství není nemoc, ale nevolnosti v průběhu prvního trimestru Vás mohou doslova vyřadit z běžného provozu. V takovém případě je opravdu rozumnější strávit tyto dny doma a v klidu. Pokud se ale cítíte se dobře, není vůbec nutné cestu rušit a platit třeba stornopoplatky. Za rok se na skutečnou dovolenou vydáte jen stěží a  budete ráda vzpomínat, jak jste si s partnerem užili poslední chvíle ve dvou. Vždy konzultujte stav s Vaším lékařem či lékařkou. První trimestr je  nejvíce rizikovým obdobím, v němž až 15 % těhotenství končí spontánním potratem. Pozor v některých destinacích se stále můžete setkat s  omezenou lékařskou péčí a zcela nevyhovujícími hygienickými podmínkami, ačkoli hotel bude exklusivní.

Druhý trimestr

Většině žen pominou nevolnosti a vy jste zřejmě plná energie a optimismu. V takovém případě je namístě tuto příznivou konstelaci využít a dopřát si prima dovolenou. Riziko potratu je od 13. týdne gravidity již jen velmi malé a ve druhém trimestru se obvykle také vyskytuje jen málo komplikací.

Ale přece jen pozor, v současné době se zhruba 3 % dětí rodí ve druhé polovině druhého trimestru, tedy přicházejí na svět jako extrémně nezralí novorozenci. Jazyková bariéra je v tom případě ta nejmenší komplikace. Zkušenosti a možnosti péče o nedonošence se v mnoha zemích od těch českých liší zcela fatálně. Transfery domů jsou pak téměř nemožné, nehledě na obrovské náklady za péči o dítě i matku, kterou ne vždy pokryje Vaše cestovní pojištění.

V této době tedy exotické destinace nebo delší cesty spíše doporučujeme vynechat.

Třetí trimestr

Ve třetím trimestru už se vaše tělo i mysl pomalu, ale jistě chystají na porod a na nějaké velké cestování zřejmě nebudete mít ani pomyšlení. Miminko už je sice dostatečně velké na to, aby mimo dělohu přežilo bez zásadních komplikací, vy se ale pravděpodobně začínáte cítit jako hroch, takže cesta za podobnými živočichy vás asi moc neláká.

Kromě toho letecké společnosti obvykle nerady přepravují ženy v posledních šesti týdnech těhotenství, protože změny tlaku v kabině mohou porod uspíšit.
Od ukončeného 37. týdne byste už opravdu neměla cestovat nikam, protože v tomto období jste již v termínu porodu, a ten může přijít skutečně kdykoli.

Obecně platí:

  • hory s nadmořskou výškou nad 2500 m n. m. byste měla raději vynechat
  • dávejte si pozor na to, co jíte a pijete (led je nebalená voda….)
  • vyvarujte se také pobytu na přímém slunci a hodně pijte

Pro všechny případy: zjistěte si předem, kde je nejbližší zdravotnické zařízení a přesvědčte se pečlivě, co všechno kryje Vaše cestovní pojištění.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Luca Martini
starstarstarstarstar

Vynikající lidé; velká profesionalita a ochota. Kompetentní a velmi pilní lékaři, vřele doporučuji

photo
Martina Stenzlová
starstarstarstarstar
Skvělý přístup a personál, roční balíček plus se opravdu vyplatí, zahrnuta veškerá péče.
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.