logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Urologické výkony: Deglutinace
Úvodní obrázek

Zúžená předkožka (fimóza) je stav, kdy se předkožka nedá stáhnout za žalud. Může způsobovat bolest při pohlavním styku, potíže s močením a další komplikace. 

Deglutinace neboli uvolnění předkožky je téměř bezbolestný ambulantní zákrok, při kterém se uvolňuje předkožka přilepená k žaludu. Jedná se o poměrně běžný stav, který se vyskytuje u novorozenců a u většiny chlapců. Většinou se přirozeně upraví během prvních měsíců až let života. Pokud se ale předkožka neuvolní sama, může to vést k nepříjemným komplikacím.

Co může způsobovat předkožka přilepená k žaludu?

  • Fimóza: Stav, kdy se předkožka nedá přetáhnout přes žalud. To může způsobovat bolest, diskomfort a potíže s erekcí. (Rizikem pro vznik fimózy v dospělosti je cukrovka)
  • Balanoposthitida: Zánět žaludu a předkožky.
  • Infekce močových cest: Přilepená předkožka může usnadnit průnik bakterií do močových cest a vést k infekcím.

Jak deglutinace probíhá?

Před deglutinací probíhá vstupní vyšetření, které má za cíl zjistit, zda je příčinou nemožnosti přetažení předkožky přes žalud slepení nebo zúžení. V případě slepení se provádí deglutinace. V případě zúžení se provádí cirkumcize (obřízka), která spočívá v částečném nebo úplném odstranění předkožky. 

Zákrok se provádí ambulantně v lokální anestezii. Lékař jemnou sondou uvolní slepení mezi předkožkou a žaludem a poté předkožku přetáhne přes žalud. Celý zákrok trvá přibližně 20 minut.

Rekonvalescence

Po zákroku je běžné pociťovat mírnou bolest v ošetřené oblasti. Žalud a předkožku je nutné několik dní potírat mastí a stahovat předkožku směrem ke kořeni penisu, abyste zabránili opětovnému slepení. Pro hygienu doporučujeme omývat penis vlažným odvarem z heřmánku nebo řepíku. Doba hojení se liší u každého pacienta a může trvat i několik týdnů.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Cukrfree
starstarstarstarstar

Byli jsme zde na kontrole kyčlí novorozence. Termín jsme dostali hned ten samý den, kdy jsem zavolala. Do ordinace jsme šli přesně na čas. Pan doktor byl moc milý a pečlivý. Děkujeme!

photo
Bárbara Mazetto
starstarstarstarstar

S lékaři v Atoda máme zatím jen dobré zkušenosti. Detmatolog byl skvělý a dokázal vyléčit u našeho chlapečka strašnou infekci a nekonečný ekzém. Pediatr je vždy velmi milý a dobře naslouchá, praktický lékař i gynekolog také. Všichni vždy starostliví a nápomocní, když je potřeba.

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.